Denk eerst goed na voor je begint aan een Pyrrhura!


Hier een aantal punten waar je aan moet denken voor je aan zo'n lief klein vogeltje begint. Je moet zeker weten dat je klaar bent voor een pyrrhura, en niet na een jaar beseft dat het bijvoorbeeld te veel werk is...
Lees ook vooral de andere pagina, voor de verhalen van pyrrhura-eugenaar zelf! Want serieus, BESEF WAAR JE AAN BEGINT!

  • Als eerste even handopfok. Wees gewaarschuwd als je bij een kweker komt die lieve baby's in een bakje heeft en je er al 1 wil aansmeren en mee naar huis wil laten nemen. Het voeren, ofwel pappen, van een babyvogel gaat niet zonder gevaren! Een aantal problemen die voorkomen: Ondervoeding, krop verzuring, krop verbranding, longontsteking/infectie, verstikking, schimmelinfecties, onderkoeling, problemen krijgen met het zelfstandig leren eten door te veel of te weinig te voedingen en verkeerd gespeend worden. De wet van Nederland geeft ook een scheidingsverbod van de ouders tot een bepaalde leeftijd voor alle dieren, zo ook papegaaien. (Bij pyrrhura ligt dat rond de 10 weken) Dus eigenlijk is het niet de bedoeling dat er gepapt word, of in ieder geval niet zonder een reden vanaf de kweker (denk aan ouders voeden niet of slecht, plukken of zelfs bijten, gewoonweg verstoten). Zo een kweker verklaring geeft dus aan dat de keuze van verwijderen bij de ouders in het belang was van de baby vogels.Als er dan zo nodig gepapt moet worden is dit beter gedaan door de persoon die hier verstand van heeft, en met meerdere vogels voor de socialisatie met elkaar.Een vogel alleen pappen, dus zonder soortgenoten, van zo een jonge leeftijd is ook een gevaar voor zijn of haar geestelijke gezondheid. Ze missen niet alleen nodige nest-socialisatie maar onderzoek geeft aan dat sneller bijt-problemen, schreeuwen, bedelen, veel aandacht vragen op ongewenste manieren en plukgedrag wanneer de hoeveelheid aandacht die door de vogel gewenst is niet gegeven kan worden lijkt voor te komen bij slecht gepapte vogels.. Dit komt dan vaak voort uit de toch wel vaak constante aandacht en vertroeteling van de mens naar het enige vogelkindje. Natuurlijk komt het wel eens voor dat 1 vogeltje verstoten word en geen andere vogels aanwezig zijn rondom dit diertje na het uit het nest halen. Kan gebeuren! Maar een goede manier van pappen blijft belangrijk, bij een ervaren kweker.Goed spenen zodat er verder geen gezeur omheen komt, dat bijvoorbeeld de vogel met 20 weken nog pap wil en ook een soort eeuwig honger gevoel en heftig babygedrag houd. Iets wat ik ook wel eens tegenkom is dat de vogel zich later afzet tegen degene die heeft gepapt. Natuurlijk gedrag in het wild, afzetten tegen de ouders in verband met incest. Ook een 2e vogel erbij accepteren kan soms moeite geven wanneer de vogel al vanaf het ei of de eerste weken niks anders dan mensen heeft gezien..Genoeg redenen om in ieder geval zelf niet dit risico aan te gaan! Een papvogel is uiteindelijk even leuk als een natuurbroed vogel, al is natuurbroed dus wel wat volgens de wet en het onderzoek daarachter het meest aangeraden is. Het is ook maar net wat je zelf tegen het lijf loopt.
  • Besef dat een pyrrhura veel aandacht vraagt, dus dat veel van je "vrije uurtjes" naar de pyrrhura moeten gaan! Ze zijn zeer intelligent en hebben daardoor veel persoonlijke aandacht en speeltijd met jou nodig (minimaal 2 uur per dag). Als je ze niet genoeg aandacht kan geven zit je met een pyrrhura die gedragsproblemen kan krijgen en dat is voor niemand prettig.
    De kooi, speelplek, je hele huis en speeltjes schoonmaken kost ook tijd!
  • Voeding. Ook de voeding kost tijd en moeite. Het is echt meer dan een beetje zaad/pellets in een bakje gooien en klaar. Ze hebben ook een beetje 'foerageer'actie nodig om die hersentjes actief te houden, dus eten verstoppen. Daarnaast is pellet/zaad natuurlijk niet alles wat ze eten. Je zal ook tijd en moeite moeten steken in groentes en fruit klaarmaken en serveren!
  • Pyrrhura's zijn geen gedomesticeerde dieren zoals honden en katten. Ze zijn nog niet lang in gevangenschap gekweekt en dat maakt dat ze nog veel op hun wilde soortgenoten lijken. Dus een super lief schattig klein huisdiertje is niet altijd te verwachten. Ze hebben een grote, enigszins wilde, eigen wil. Hierdoor hebben ze zeker een strenge en goede opvoeding nodig van jou. Bijtgedrag is dan ook echt iets wat nooit volledig af te leren is!
  • BIJTEN!
    Elke pyrrhura zal je bijten. Vroeg of laat.. Niet gedomesticeerde dieren, daar kan je ook veel "wild" gedrag van verwachten. Bijten kan je vermijden (het leren kennen van je vogel en lezen van de lichaamstaal) en extreem bijtgedrag is vaak aangeleerd en kan ook weer afgeleerd worden met heel veel moeite, maar het dus niet aanleren door middel van opvoeding is erg belangerijk, vanaf dag 1!!
  • GEEN ENKELE PYRRHURA IS HETZELFDE!
    Ze staan dan wel bekend als speelse, leuke, aanhankelijke knuffelvogels.. Dit is niet de omschrijving van elke pyrrhura! Een pyrrhura kan ook afstandelijk zijn. Of wel graag bij je zitten maar absoluut niet willen dat je hem altijd maar kroelt. Vogels hebben allemaal hun eigen karakter en deze vormt zich ook tijdens het eerste levensjaar. Een knuffeltje als baby is ook niet perse een knuffeltje als volwassen vogel. Tijdens het opgroeien kan veel veranderen.
  • Hormonen worden vaak vergeten, net als bepaald gedrag tijdens de rui, zal gedrag tijdens hormoon periodes (zoals in de lente) ook sterk kunnen veranderen. Op deze website staat een info post over hormonaal gedrag en wat te doen. Maar besef dus dat je vogel één of meerdere keren per jaar kan omslaan in een heel andere, eventueel agressieve vogel dan je gewend bent.
  • Je zal je zeker moeten verdiepen in je pyrrhura wil je hem gezond houden, maar ook een goede band met hem hebben! Deze site zal je gelukkig al een eind op weg helpen, toch kost het enige "moeite" en tijd van jouw kant af om je in te lezen in pyrrhura en kromsnavel gedrag etc. 
  • Geluid, dat is nou net iets wat een voordeel is van een pyrrhura. Ze worden namelijk gezien als een van de meest stille grote parkieten, en daarmee een goede vogel voor in een flatje of gehorig rijtjes huis. Ze kunnen daar in tegen wel flink geluid maken, als waarschuwing, elkaar of jou roepen en ook 's morgens en 's avonds. Of een schreeuw voor geen enkele reden. Ook als ze te weinig aandacht of uit de kooi tijd krijgen kunnen ze een flink schreeuw probleem ontwikkelen. Daarnaast is een sterke opvoeding en geen partner gedrag naar jou key om deze vrij stille huiskamer vogel ook zo te houden!
    Tegenwoordig worden er wel veel weggedaan vanwege heftig schreeuwgedrag. Soms makkelijk te verhelpen en voorkomen.. OPVOEDING IS KEY!
  • Rommel, ja dat maken ze wel! Misschien lijkt het onbelangrijk voor jou maar het zal je nog verbazen hoeveel mensen dit dus wel vreselijk vinden.
  • Allergie. Nou, juist iets waar je met allergie voor vederstof niet heel bang voor hoeft te zijn! Pyrrhura's hebben geen stof van de veren, dus de allergie die mensen wel met bijvoorbeeld valkjes hebben, is niet zo met pyrrhura's!
    Bedenk wel, dat een algemene vogel mijt of veer allergie er wel gewoon nog is. Het verschil van pyrr's met veel andere vogels is dat ze olie gebruiken voor de veren, en geen donsveren kapot maken en zich daarmee inwrijven of vet. Dit scheelt in allergie, aangezien dat juist een veel voorkomend allergie probleem is!
  • Poep! Vogels poepen, pyrrhura's poepen, ze poepen overal (in het begin vooral). Bedenk maar dat het in de was zo uit je kleren is, en met doekjes zo van de bank!
    Maak ze alsjeblieft niet zindelijk.. Je zal ontdekken dat de meeste uit zichzelf al zo 'zindelijk' worden om niet op jou te poepen, of zelfs op bepaalde objecten:) (zie Gaaien ABC pagina voor meer uitleg over het zindelijk maken).
  • Kosten! Iets waar mensen absoluut niet bij stil staan is vaak de kosten. De aanschaf van zo'n vogel is vaak al een hap geld (een gezelschaps pyrrhura 75 tot 150 euro, speciale soorten wel tot 300!). De aanschaf van de kooi is ook zo weer 100 tot 300 euro.
    Speeltjes zijn ook niet goedkoop, al kan je de kosten goed drukken door zelf veilig speelgoed te maken. Zie pagina "Verrijking"! Je zult veel speelgoed nodig hebben! Speelplaatsen buiten de kooi kosten ook wat, al is dit wederom zelf ook te maken!
    Aanschaffen van voer en de wekelijkse aankopen van nootjes, fruit en groente als je dit zelf niet regelmatig eet, ook niet te vergeten
    Dan nog de vogelarts, sowieso 1 tot 2 keer per jaar een algemene check up (rond de 50 euro). Maar je vogel laten testen is zeker ook een aanrader, vooral als je al vogels hebt of meerdere vogels gaat nemen (150 tot 230 euro voor de 4 hoofdziektes). Mocht er iets met je pyrrhura gebeuren, zal het zeker ook niet goedkoop zijn..
    Voor meer specifieke informatie over testen en ziektes zie de pagina "meest voorkomende ziektes".
  • Pyrrhura zijn sterke vogels, maar net als elke vogel gevoelig om ziek te raken. En het grootste probleem, is dat je pas laat ziet dat ze ziek zijn. Je moet dus rekening houden dat je je vogel altijd goed observeert en op tijd mee naar de arts gaat!
  • Leeftijd is ook niet te vergeten.. ze gaan een stuk langer mee dan een gemiddelde hond of kat, mits je goede verzorging geeft! Een pyrrhura kan wel 25 jaar worden.



Toch is de liefde en het plezier die een blije, gezonde pyrrhura je terug kan geven echt alles waard!




 

PERFECT PYRRHURA

Voor een goede verzorging van de pyrrhura